Hooikoorts

Naar schatten hebben tussen de 2 en 5 procent van alle Nederlanders in meer of minder mate last van hooikoorts. De klachten die zij hierbij ervaren verschillen van persoon tot persoon en ook de periode waarin mensen last krijgen van hooikoorts gerelateerde klachten kan uiteenlopen. Dit komt doordat verschillende mensen voor verschillende pollen allergisch zijn. Het zijn namelijk de pollen van grassen, bomen en bloemen die hooikoorts veroorzaken. Hooikoorts is niet schadelijk voor het lichaam, maar vooral zeer hinderlijk. Zeker wanneer men in ernstige vorm last heeft van hooikoorts, kunnen deze een behoorlijk stempel op het dagelijks leven van iemand met hooikoorts drukken.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op de stuifmeel die in pollen van gras, bomen en bloemen zitten. Wanneer deze pollen in de neus, ogen of mond terechtkomen reageert het lichaam door meer histamine aan te maken. Deze stof wordt dus door ons eigen lichaam aangemaakt en is onderdeel van ons afweersysteem. Het afweersysteem merkt de pollen onterecht als schadelijk aan en produceert meer histamine, waardoor er een allergische reactie ontstaat.

Wanneer hebben mensen last van hooikoorts?

Niet iedereen die last van hooikoorts heeft, is gevoelig voor elk soort pollen. Hierdoor kan het nogal uiteenlopen wanneer mensen hooikoorts gerelateerde klachten hebben. Het bloeiseizoen van bloemen, gras en bomen loopt grofweg van januari tot en met september, maar het hoogtepunt ligt in de maanden april, mei en juni. Gras staat het langst in bloei en is ook overal om ons heen te vinden. Het is dan ook de grootste veroorzaker van hooikoorts. Gras staat tussen mei en september in bloei en wie extra gevoelig is voor graspollen zal dus een aantal maanden last hebben van klachten.

Is hooikoorts erfelijk?

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer kinderen last hebben van hooikoorts, een of beide ouders in de meeste gevallen ook hooikoorts heeft. Hooikoorts is dus zeker erfelijk. Meer recent onderzoek heeft tevens aangetoond dat wanneer mensen roken, de kans toeneemt dat kinderen een allergie ontwikkelen. Dit kan hooikoorts zijn, maar bijvoorbeeld ook astma en eczeem. Deze drie allergieën zijn genetisch namelijk nauw met elkaar verbonden.

Hooikoorts bij kinderen

Zeer jonge kinderen zullen doorgaans geen hooikoorts klachten hebben. De meeste mensen hebben vooral last van hooikoorts tussen het tiende en dertigste levensjaar. Daarna kunnen de klachten langzaam afnemen, al hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Bij kinderen is het lastig om hooikoorts vast te stellen. Kinderen hebben immers vaker dan ouderen een snotterende neus of tranende ogen. Het duurt dan ook vaak even voordat men erachter komt dat de klachten gerelateerd zijn aan hooikoorts. Het grootste verschil tussen specifieke hooikoorts klachten en klachten met een andere oorzaak, bijvoorbeeld een verkoudheid, is dat hooikoorts gerelateerde klachten niet na een paar dagen afnemen. Kinderen blijven dus gedurende het hele bloeiseizoen last houden van hooikoorts klachten. Gelukkig zijn er ook voor kinderen medicijnen beschikbaar om de klachten te voorkomen of te bestrijden. Deze medicijnen voor kinderen zijn beschikbaar in tabletvorm, maar ook als vloeistof.

Is hooikoorts besmettelijk?

Wie last heeft van hooikoorts kan dit niet alleen voor zichzelf als heel vervelend ervaren, maar ook voor de omgeving. Immers, met tranende ogen, een lopende neus of al niesend rondlopen is nu eenmaal geen pretje. De omgeving van iemand die hooikoorts heeft, weet niet dat het om hooikoorts gaat en kan de persoon proberen te ontwijken of andere afwijzend gedrag vertonen. Dat is echter nergens voor nodig, want hooikoorts is niet besmettelijk. Wie last heeft van hooikoorts hoeft dus niet bang te zijn dat ze anderen besmetten. Je kunt dus met hooikoorts gewoon je kinderen van school halen en je hoeft je ook niet ziek te melden om te voorkomen dat je op je werk anderen aansteekt.

De eik, populier en beuk

Eiken kunnen in sommige gevallen tot klachten leiden en dan met name in de maand mei. Dan staan ze namelijk volop in bloei. Populieren bloeien aan het begin van de lente en kunnen ook behoorlijk wat pollen afgeven. Mensen die gevoelig zijn voor populierenpollen, zullen hier echter maar en relatief korte periode last van hebben. De beuk begint, net als de eik, in mei te bloeien. Met name wanneer de bloemen van de eik uitgebloeid zijn, vallen de pollen af. Deze zijn vrij licht van gewicht en daardoor makkelijk door de lucht verspreid worden.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de klachten die hooikoorts veroorzaken te voorkomen. De meeste maatregelen die je je kunt nemen zijn erop gericht zoveel als mogelijk de pollen die door de lucht zweven te vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld de namiddag het best binnen blijven, aangezien het aantal pollen in de lucht dan het hoogst is. In de ochtend een wandeling maken, is voor mensen vaak een beter idee, omdat er dan nog weinig pollen in de lucht zitten. De was buiten hangen is ook geen goed idee, net als het rondrijden met een open raam in de auto. Ook thuis houd je bij voorkeur alle ramen en deuren gesloten, zeker wanneer het erg warm is en er wat wind staat. Moet je toch naar buiten op een moment dat er veel pollen in de lucht zitten, dan kan een zonnebril en zelfs een mondkapje uitkomst bieden.
Naast de maatregelen die je zelf kunt nemen, zijn er tabletten beschikbaar die je kunt innemen om te voorkomen dat je lichaam histamine aanmaakt. Je kunt deze tabletten ook nemen op het moment dat je last krijgt van klachten.

Gaat hooikoorts vanzelf over?

Doorgaans hebben de meeste mensen tussen hun tiende en dertigste levensjaar last van hooikoorts. Bij veel mensen nemen de klachten daarna af en soms verdwijnen ze helemaal. Maar er zijn ook mensen die hun leven lang gevoelig blijven voor de pollen in de lucht. Die groep mensen kan overwegen om immunotherapie te ondergaan. Dit is een vrij langdurig proces waarbij het lichaam als het ware getraind wordt om de pollen te herkennen en ze te negeren. Doorgaans duurt deze behandeling zo’n 3-4 jaar, maar niet bij iedereen levert deze behandeling uiteindelijk het gewenste resultaat op.