Hooikoorts tabletten

Wie last heeft van hooikoorts, kan een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er minder contact wordt gemaakt met de pollen die hooikoorts veroorzaken. Maar hooikoorts is eigenlijk nooit helemaal te voorkomen. De pollen bevinden zich vaak overal waar je komt en het is dan ook verstandig om je, zeker bij het verlaten van je woning, voor te bereiden. Een goede manier om dit te doen, is door hooikoorts tabletten te slikken.

Hooikoorts tabletten slikken heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat ze helpen bij het tegengaan van een jeukende neus en niezen, maar ook effectief zijn in het voorkomen van branderige of tranende ogen. Een ander voordeel is dat je hooikoorts tabletten het hele jaar door kunt slikken. Dat kan als voorzorgsmiddel, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent een dagje op stap te gaan, maar ook op het moment dat je last krijgt van hooikoorts klachten.

Wat doen hooikoorts tabletten precies?

De belangrijkste stof die zorgt voor hooikoorts klachten is de stof histamine. Deze stof wordt door ons eigen lichaam aangemaakt en is bedoeld om kwalijke stoffen die ons lichaam binnendringen uit te schakelen. Wanneer pollen in de neus, ogen of keel terechtkomen, wordt de stof geactiveerd en kan men bepaalde klachten krijgen. Hooikoorts tabletten bevatten stoffen zoals Cetirizine en Loratadine die de werking van histamine tegen gaan. De klachten nemen af of, wanneer je de tabletten op tijd inneemt, voorkomen dat er klachten ontstaan.

Loratadine

Tabletten die de werkzame stof Loratadine bevatten blokkeren de werking van histamine. Hierdoor zullen klachten als een jeukende neus, tranende ogen of een droge keel, niet optreden wanneer men pollen in de neusgaten, ogen of keel opvangt. Loratadine is in Nederland zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist en kan ook online worden aangeschaft.

Hooikoorts tabletten waar Loratadine in verwerkt is, worden verkocht onder de merknamen Allerfre en Claritine. Wie tabletten met Loratadine gebruikt mag maximaal een tablet per 24 uur nemen. Deze tabletten zijn ook geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van 2 jaar en doen al vrij snel na inname hun werk. Aanbevolen wordt om niet meer dan 1 tablet per twee dagen te gebruiken.

Cetirizine

De stof Cetirizine is te vinden in tabletten die ook andere allergieën bestrijden waarbij dezelfde symptomen als die bij hooikoorts optreden. Net als de stof Loratadine blokkeert ook Cetirizine de werking van de stof histamine waardoor hooikoorts klachten voorkomen worden of worden bestreden wanneer zij zich voordoen.

Cetirizine werkt doorgaans binnen twee uur na inname en tabletten met de stof Cetirizine kunnen ook gebruikt wordt door kinderen die ouder zijn dan 6 jaar. Tabletten met Cetirizine werken gemiddeld 24 uur en mogen het gehele seizoen worden gebruikt. Tabletten met Cetirizine zijn onder verschillende merknamen en zonder recept te koop bij de drogist , apotheek of via online webwinkels.

Waar op letten bij het gebruik van hooikoorts tabletten?

Zowel tabletten met de stof Loratadine als Cetirizine zijn medicijnen. Dit betekent dat je altijd even de bijsluiter moet lezen, voordat je de tabletten gaat gebruiken. De meest voorkomende bijwerking is dat mensen een droge mond krijgen. Het is ook bekend dat bij sommige mensen die deze hooikoorts tabletten gebruiken sufheid of een slaperig gevoel optreedt. Dat kan een gevaar opleveren wanneer u bijvoorbeeld moet autorijden. In enkele gevallen kan het gebruik van hooikoorts tabletten een lichte hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken.