Hooikoorts symptomen

Wanneer men gevoelig is voor pollen in de lucht, kan last krijgen van een allergische reactie die we kennen onder de naam hooikoorts. De symptomen die optreden bij mensen met hooikoorts verschillen echter per persoon. Daarnaast zullen mensen op verschillende momenten in het jaar last van hooikoorts krijgen. Dit komt, doordat niet iedereen gevoelig is voor dezelfde pollen in de lucht. Wie bijvoorbeeld erg gevoelig is voor graspollen, zal van mei tot en met september last kunnen hebben van hooikoorts. Dit omdat graspollen gedurende een lange tijd bloeien. Sommige boomsoorten staan slechts korte tijd in bloei, met name in mei en april en mensen die daar gevoelig voor zijn, zullen dus minder hooikoorts symptomen ervaren.

Er zijn nogal wat symptomen die gerelateerd zijn aan hooikoorts. Deze symptomen zijn ook niet specifiek voor hooikoorts, maar treden bijvoorbeeld ook op bij een simpele verkoudheid. Bij sommige mensen duurt het daarom soms lange tijd voordat de diagnose hooikoorts wordt gesteld, omdat zij de klachten onterecht toewijzen aan iets anders. De symptomen die bij de meeste mensen optreden, zijn een snotterende en jeukende neus en rode, vaak tranende ogen. Daarnaast kunnen er een groot aantal andere symptomen optreden.

Hooikoorts ogen

Wanneer pollen in de ogen komen veroorzaken ze een allergische reactie. Deze reactie wordt veroorzaakt doordat het lichaam meer histamine aanmaakt. Wanneer dit gebeurd, kan men last krijgen van rode ogen die vaak jeuken. Het is ook niet ongewoon dat de ogen beginnen te tranen en ook blijven tranen zolang de histamine in het lichaam wordt aangemaakt. Problemen met de ogen die worden veroorzaakt door hooikoorts kunnen worden voorkomen door bijvoorbeeld hooikoorts tabletten of oogdruppels te gebruiken.

Loopneus hooikoorts

Een loopneus of een kriebel in de neus zijn symptomen die veel optreden bij mensen die last hebben van hooikoorts. Vooral mensen die veel buiten zijn lopen de kans dat ze al snel pollen in de neus krijgen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Ook hier geldt dat deze reactie kan worden voorkomen door op tijd bepaalde medicijnen in te nemen. Hierbij kan men een neusspray gebruiken of tabletten innemen. Het voordeel van de tabletten is dat ze wat langer werken en je ze het hele jaar zonder problemen kunt blijven gebruiken.

Hooikoorts vermoeidheid

Mensen die last hebben van hooikoorts en geen medicatie gebruiken, hebben vaak verschillende klachten. Deze klachten samen kunnen iemand ontzetten moe maken. Stel je maar eens voor dat je de hele dag met rode, tranende ogen rondloopt en constant moet niesen. Dat is voor een korte periode best te doen, maar wanneer dit uren achter elkaar aanhoudt, is dat behoorlijk vermoeiend. Veel mensen ervaren hooikoorts dan ook vooral als een zeer ongemakkelijke allergie, mede omdat het zeer veel energie van het lichaam opeist. De meeste mensen nemen dan ook medicatie tegen hooikoorts waardoor de klachten afnemen. Maar niet altijd nemen deze medicijnen ook het vermoeide gevoel weg.

Niezen hooikoorts

Naast een lopende neus, tranende ogen die soms zelfs wat brandend kunnen aanvoelen en er rood uitzien, zullen veel hooikoorts patiënten behoorlijk vaak moeten niezen. Het niezen is een indirect gevolg van de extra histamine die het lichaam aanmaakt en zorgt voor een lopende neus. Door de kriebels die dit veroorzaakt, moet men ook behoorlijk vaak niezen, wat niet alleen vervelend, maar ook vooral zeer vermoeiend is. Wanneer men hooikoorts tabletten of een neusspray gebruikt, zal het niezen echter snel afnemen, net als de loopneus en de kriebel in de neus.

Benauwdheid bij hooikoorts

Wanneer er histamine wordt aangemaakt door ons lichaam en deze een allergische reactie veroorzaakt, kan het voorkomen dat men ook problemen ervaart bij de ademhaling. Doordat de luchtwegen extra onder druk komen te staan (bijvoorbeeld door de drang om te hoesten en te niezen) heeft men het gevoel niet voldoende adem te krijgen. Een benauwd gevoel komt vooral voor wanneer het ook nog eens extreem warm is of wanneer zich inspant, al is het maar een kleine en kortstondige inspanning. Ook hier geldt dat het innemen van medicijnen de benauwdheid kan wegnemen. Daarnaast is het belangrijk om je niet al gte veel in te spannen op momenten waarop er veel pollen in de lucht zitten.

Andere symptomen

Symptomen die mensen ervaren bij hooikoorts kunnen behoorlijk uiteen lopen. Niet iedereen heeft ook last van alle symptomen, al zijn er mensen waarbij dit wel het geval voor is. Andere klachten die men kan ervaren bij hooikoorts zijn bijvoorbeeld een vol gevoel in het hoofd hebben of gewoon nergens zin in hebben. Men heeft het gevoel dat het lichaam alle energie nodig heeft om de hooikoorts klachten te bestrijden. Voor andere zaken lijkt dan simpelweg geen energie meer over te zijn.

Het is dan ook belangrijk dat mensen die hooikoorts hebben op tijd de juiste maatregelen nemen. Ervoor zorgen dat pollen niet binnenshuis terechtkomen en uit kleding en haar worden gewassen zijn hier goede voorbeelden van. Daarnaast doet men er natuurlijk verstandig aan om gebieden waar veel pollen in de lucht zitten te vermijden. Maar de meeste mensen die last hebben van hooikoorts zullen vooral baat hebben bij het gebruik van een effectief medicijn om de symptomen van hooikoorts te voorkomen, zoals hooikoorts tabletten, een hooikoorts neusspray of oogdruppels tegen hooikoorts. Welk medicijn (of combinatie van medicijnen) voor jou het best is, zul je gewoon moeten uitproberen. De meeste middelen zijn zonder recept verkrijgbaar en kunnen het gehele bloeiseizoen gebruikt worden.