Hooikoorts op latere leeftijd

Hooikoorts komt bij 2 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking voor. Dit betekent dat er gemiddeld een miljoen mensen rondlopen die regelmatig last hebben van hooikoorts klachten. De meeste mensen zijn tussen de tien en dertig jaar. In deze levensjaren ervaren mensen namelijk de meeste klachten die gerelateerd zijn aan hooikoorts. Na het dertigste levensjaar ontstaat er als het ware een soort van natuurlijke gewenning en reageert ons afweersysteem niet meer zo heftig op de pollen. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Sommige mensen kunnen zelfs op oudere leeftijd nog steeds last hebben van hooikoorts. In dit artikel we je meer over hooikoorts op latere leeftijd.

Wel of niet gevoelig voor pollen

De meeste mensen die last hebben van hooikoorts, ontdekken dit al vrij snel op jonge leeftijd. Klachten die men krijgt kan men in beginsel nog wel eens verkeerd inschatten en bijvoorbeeld aan een gewone verkoudheid wijten. Maar wanneer de klachten weken aanhouden en men een bezoek aan de huisarts brengt, zal al snel duidelijk worden dat het om hooikoorts gaat. Wanneer je last hebt van hooikoorts, dan betekent dit dat je dus regelmatig in aanraking komt met verschillende soorten pollen. Dit kunnen pollen van bomen, maar ook bijvoorbeeld gras zijn. Wie echter in een omgeving woont waar vrij weinig gras en bomen te vinden zijn, zal minder snel of zelfs helemaal hooikoorts gerelateerde klachten hebben.

hooikoorts op latere leeftijd

Wanneer je bijvoorbeeld op leeftijd bent en altijd aan het strand hebt gewoond, kan het heel goed voorkomen, dat je wel gevoelig bent voor pollen, maar gewoon nooit klachten hebt ervaren. Verhuis je dan bijvoorbeeld naar een bosrijke omgeving, dan kunnen er plotseling wel klachten optreden. Je hebt in dat geval dus altijd aanleg gehad voor hooikoorts, maar jezelf gewoon in de meest optimale omgeving bevonden. Het is dan ook niet vreemd dat veel hooikoorts patiënten ervoor kiezen hun vakantie vooral door te brengen in een omgeving met zo min mogelijk bomen, bloemen, planten en gras.

Hooikoorts op latere leeftijd gaat niet altijd weg

Bij de meeste mensen zullen de klachten zo rond het dertigste levensjaar afnemen, maar dat hoeft niet. Sommige mensen hebben zelfs tot op zeer hoge leeftijd last van hooikoorts klachten. Mensen die er op latere leeftijd achter komen dat ze hooikoorts hebben, hebben waarschijnlijk in een omgeving gewoond waar er vrijwel geen pollen in de lucht zaten. Of ze zijn slechts gevoelig voor bepaalde pollen, bijvoorbeeld alleen de pollen van een bepaalde boom. Gelukkig is het ook voor de meeste mensen die op leeftijd zijn geen probleem om de verschillende middelen en tabletten te gebruiken om hooikoorts klachten tegen te gaan.