Hooikoorts middelen en medicijnen

Wie last heeft van hooikoorts zal in eerste instantie maatregelen nemen om te voorkomen dat pollen bijvoorbeeld het huis kunnen binnendringen. Men houdt ramen en deuren gesloten en hangt was niet buiten om te drogen. Maar wanneer je naar buiten moet, is het natuurlijk erg vervelend wanneer je na vijf minuten al gelijk begint te snotteren. In dat geval zijn er medicijnen beschikbaar die je kunt gebruiken om te voorkomen dat pollen een allergische reactie veroorzaken en je last krijgt van bepaalde hooikoorts klachten. Het soort medicijn dat je kunt gebruiken hangt samen met de de klachten waar je last van hebt.

Hooikoorts tabletten

De meeste mensen die last hebben van hooikoorts, zeker wanneer zij verschillende klachten hebben, maken gebruik van hooikoorts tabletten om de klachten te voorkomen of tegen te gaan. Hooikoorts tabletten kun je innemen op het moment dat je last krijgt van klachten, maar ook gewoon al voordat er klachten optreden. Voor het aanschaffen van hooikoorts tabletten heb je geen recept nodig. Je kunt ze gewoon bij de drogist of apotheek kopen. Het voordeel van de hooikoorts tabletten is dat ze vaak een wat langere werking hebben (24 uur) en dat je ze het hele jaar kunt gebruiken.

Hooikoorts neusspray

Een neusspray gebruiken om hooikoorts gerelateerde klachten te voorkomen richt zich met name op het voorkomen of opheffen van een snotterende neus of niesbuien. Neussprays zijn er in verschillende vormen en gebaseerd op verschillende stoffen. Hierbij onderscheiden we drie soorten neussprays: neusspray met cromoglicinezuur, met micro-gel of met antihistaminica.

De neusspray met cromoglicinezuur of de spray met anti-histamine werken op een vergelijkbare wijze. Ze zorgen ervoor dat de stof, histamine, die voor een allergische reactie zorgt (waardoor klachten optreden), niet door ons lichaam wordt aangemaakt. Wanneer men al last heeft van klachten en deze sprays gebruikt, dan wordt het aanmaken van histamine in eerste instantie afgeremd en vervolgens onderbroken.

Een spray met micro-gel werkt op een iets andere manier, maar heeft een vergelijkbaar effect. De micro-gel in de spray zorgt ervoor dat de pollen die in de neus terechtkomen, worden uitgeschakeld. Hierdoor zal het lichaam geen histamine aanmaken, waardoor er dus ook geen allergische reactie optreedt.

Het gebruik van een spray is handig wanneer je vooral last hebt van klachten gerelateerd aan de neus, zoals een snotterende of jeukende neus of wanneer je veel moet niesen. Een neusspray gebruiken help echter alleen lokaal, in de neus dus. Wie ook last van bijvoorbeeld tranende ogen heeft, kan naast de spray oogdruppels gebruiken om klachten te voorkomen.

Hooikoorts oogdruppels

Veroorzaken de pollen in de lucht klachten aan het oog, zoals bijvoorbeeld tranende of jeukende ogen, dan kun je specifieke oogdruppels gebruiken om de klachten te voorkomen of te bestrijden. Oogdruppels die hooikoorts klachten tegengaan, zijn vaak gebaseerd op de stof levocabastine. Deze stof zorgt ervoor dat het aanmaken van histamine (de stof die een allergische reactie veroorzaakt) wordt tegengegaan.

Wanneer men de oogdruppels gebruikt, dan duurt het meestal een minuut of tien voordat de werkzame stof geactiveerd wordt en de klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Je kunt dan wel wat wazig zien of wellicht wat extra tranende ogen krijgen, maar ook dit duurt slechts een aantal minuten. Houd hier echter wel rekening mee, bijvoorbeeld wanneer je auto moet rijden.

Wanneer je de oogdruppels gebruikt, dan doe je er verstandig aan om deze te nemen voordat er klachten optreden. Aanbevolen wordt om twee keer per dag de ogen te druppelen, in de ochtend en de avond. De oogdruppels werken tussen de 6 en 8 uur en kunnen dagelijks gebruikt worden. Je dient wel even langs de huisarts te gaan, want de druppels zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Hooikoorts tape

Naast tabletten, neus- en oogdruppels heeft een groot aantal mensen baat bij het gebruik van hooikoorts tape. De tape bevat stoffen waarop het lichaam reageert en werkt dus niet echt op dezelfde manier als andere specifieke hooikoorts medicijnen. De tape kan daardoor ook op andere klachten die mensen hebben een positieve werking hebben. De tape heeft vooral een kalmerende werking op het lichaam doordat huidsensoren geprikkeld worden. Deze prikkels worden doorgegeven aan het neurogene stelsel met als gevolg dat het lichaam stoffen aanmaakt die het lichaam ontspant.

Wanneer men kiest voor het gebruik van hooikoorts tape, dan wordt de tape op de rug of de borst aangebracht. Al vrij snel nadat de tape is aangebracht zal men de effecten op het lichaam ervaren. In de meeste gevallen dient er na een week nogmaals een tape te worden aangebracht. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om ook een derde keer een tape aan te laten brengen. Daarnaast is het mogelijk deze behandeling te herhalen zo vaak als nodig is.

Welke oplossing past bij mij

Net zoals hooikoorts klachten per persoon kunnen verschillen, geldt dit ook voor de aanpak van de klachten. Voor veel mensen is een neusspray in combinatie met een oogspray voldoende. Anderen gebruiken liever tabletten en mensen die ernstig worden belemmerd door de klachten, gebruiken soms een combinatie van medicijnen.