Hooikoorts klachten

Hooikoorts kan verschillende soorten klachten veroorzaken. Deze klachten beginnen vaak wanneer de bomen en bloemen beginnen te bloeien. Mensen die last hebben van hooikoorts ervaren niet allemaal dezelfde klachten. Ook de mate waarin de klachten voorkomen, verschilt van persoon tot persoon. Daarnaast zijn mensen die hooikoorts hebben, meestal voor specifieke pollen allergisch. Dit betekent dat ook het moment in het jaar dat men last heeft van hooikoorts klachten per persoon anders is.

Wanneer mensen niet weten dat zij gevoelig zijn voor hooikoorts, wijten sommige klachten vaak aan een simpele verkoudheid. Pas wanneer de klachten steeds opnieuw terugkomen of langer aanhouden, komen zij er, vaak na een bezoek aan de huisarts, achter dat de klachten worden veroorzaakt door hooikoorts. Hieronder kun je meer lezen over de meest voorkomende klachten die door hooikoorts worden veroorzaakt.

Jeukende neus en niezen bij hooikoorts

Een van de meest voorkomende klachten bij hooikoorts is een jeukende neus, waarbij men vooral heel vaak moet niezen. De pollen in de lucht zullen in eerste instantie in de neusgaten terechtkomen, waardoor het niezen wordt veroorzaakt. Doordat de neusharen de pollen opvangen, kan men vervolgend last krijgen van constante jeuk aan de neus.

Tranende, jeukende of branderige ogen

Een ander veel gehoorde klacht bij mensen die last hebben van hooikoorts is vooral jeukende en tranende ogen. Wanneer pollen die zich door de lucht bewegen in de ogen terechtkomen, kunnen de ogen wat rood worden en gaan jeuken. Wanneer men vervolgens in de ogen wrijft kunnen deze gaan tranen. Het wrijven in de ogen verzwaart de klachten en kun je dus beter niet doen.

Hooikoort kan zorgen voor een droog en branderig gevoel in de keel

Naast de ogen en de neus, kunnen pollen ook terechtkomen in je keel. Je slikt de pollen in zonder dat je jezelf hiervan bewust bent of ze komen via de neus in je keel terecht. Het gevolg kan zijn dat je keel wat branderig gaat aanvoelen. Slikken gaat wat lastiger, doordat de keel dan vaak ook wat droger is.

Vermoeidheid en soms koorts door hooikoorts

Wanneer verschillende klachten samengaan, dan is dat voor mensen die last hebben van hooikoorts niet alleen vervelend, maar ook zeer vermoeiend. Men kan zich lamlendig voelen, sneller vermoeid raken bij bepaalde activiteiten of gewoon nergens meer zin in hebben. Doordat het lichaam op verschillende manieren moet vechten om symptomen van de hooikoorts te bestrijden, kan er een lichte koorts optreden.

Opgeblazen gevoel in het hoofd

Wanneer iemand verkouden is, dan heeft men, net als bij hooikoorts vaak klachten aan de keel, de neus en soms de ogen. Wanneer je ogen tranen en jeuken en je neus verstopt raakt door, kan hierdoor een opgeblazen gevoel in het hoofd optreden. Wie medicatie gebruikt tegen hooikoorts zal merken dat dit opgeblazen gevoel na het nemen van de medicatie weer snel minder zal worden.

Benauwdheid bij hooikoorts

Bij sommige mensen die last hebben van hooikoorts komt het voor dat er gevoel van benauwdheid optreedt. Wanneer dit gebeurd, dan gaat dit vaak gecombineerd met andere klachten, bijvoorbeeld een jeukende neus, tranende ogen en een droge keel. Mensen ervaren deze benauwdheid als een van de meest vervelende klachten bij hooikoorts. Het zorgt er namelijk voor dat men minder energie heeft om allerlei activiteiten te ondernemen. Men voelt zich lusteloos en kan zich vaak alleen nog maar concentreren op de hooikoorts klachten.

Aanpak hooikoorts klachten

Hooikoorts gaat niet uit zichzelf over en het is ook niet mogelijk om ervan te genezen. Je zult er dus je leven lang last van houden. Maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om klachten te voorkomen of te verlichten. Zo zijn er praktische maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat pollen in de ogen of neus terechtkomen. Draag bijvoorbeeld een zonnebril en houd de ramen gesloten om te voorkomen dat pollen het huis kunnen binnendringen.