Hooikoorts behandeling

Wanneer iemand gevoelig is voor pollen en daardoor jaarlijks terugkerende klachten krijgt, weet men vaak niet direct dat er sprake van een hooikoorts allergie is. Hooikoorts ontwikkelt zich langzaam en de symptomen worden niet altijd direct gekoppeld aan hooikoorts. Deze symptomen kunnen bijvoorbeeld dezelfde zijn als bij een simpele verkoudheid. Denk aan een snotterende neus, branderige of tranende ogen. Het verschil zit hem in de periode waarin men last heeft van de symptomen. Bij een verkoudheid zullen de symptomen langzaam afnemen, maar bij hooikoorts is dat niet het geval. Daarnaast zijn er symptomen die men vaak helemaal niet associeert met hooikoorts, zoals vermoeidheid of een verzwakte concentratie.

Hooikoorts test

Het duurt vaak enige tijd voordat mensen erachter komen dat ze gevoelig zijn voor boompollen. In veel gevallen bezoeken mensen de huisarts wanneer bepaalde klachten, zoals een verstopte neus, langer aanhouden dan men verwacht. De huisarts helpt deze mensen vaak de conclusie te trekken dat er sprake is van een hooikoorts. Vaak zijn mensen echter gevoelig voor bepaalde pollen. Om er achter te komen voor welke pollen men specifiek gevoelig is, zal een bezoek aan een medisch specialist moeten worden gebracht. Deze kan door middel van bloedonderzoek vaststellen voor welke pollen met wel of juist niet gevoelig is. Wanneer je weet voor welke pollen je allergisch bent, is het makkelijker om bepaalde maatregelen te nemen om de symptomen te voorkomen of te bestrijden.

Maatregelen tegen hooikoorts

Wanneer je last hebt van hooikoorts, zijn er in eerste instantie een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te voorkomen of te verzachten. Klachten worden veroorzaakt door pollen en het is dus zaak om die zo veel als mogelijk te ontwijken. Houd in het bloeiseizoen ramen en deuren gesloten en hang was niet buiten om te drogen. Zet ook geen verse bloemen in huis en zorg ervoor dat er binnenshuis niet wordt gerookt. Heeft u een kat als huisdier, was dan regelmatig de vacht om eventuele pollen eruit te wassen. Verder is het belangrijk dat je gebieden waarin veel pollen te vinden zijn, zoveel als mogelijk probeert te vermijden. Met name tegen het eind van de middag is het aantal pollen in de lucht het grootst en je doet er verstandig om op dat moment gewoon binnen te blijven.

Hooikoorts medicijnen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel van pollen. Stuifmeel is op zichzelf heel onschuldig, maar bevatten bepaalde stoffen die ons afweersysteem activeren. De stoffen activeren de productie van histamine en die zorgen voor de specifieke hooikoorts klachten. De reactie die het afweersysteem heeft op deze stoffen is dus eigenlijk onnodig en kan door middel van medicijnen worden gereguleerd. Wanneer we het hebben over hooikoorts medicijnen, onderscheiden we hierbij drie verschillende soorten medicijnen, namelijk: Cromonen, Anti-histaminica en Corticosteroïden. De eerste twee kunt u gewoon zonder recept bij de apotheek kopen. Voor het gebruik van Corticosteroïden, zul je eerst een bezoek aan de huisarts moeten brengen.

Cromonen en Anti-histaminica voorkomen dat het afweersysteem Histamine aanmaakt. Wanneer er nog geen klachten zijn, zorgen deze medicijnen er dus voor dat men geen klachten krijgt wanneer men bijvoorbeeld naar buiten gaat. Wanneer er al klachten bestaan, remmen ze de aanmaakt van nieuwe Histamine af waardoor bestaande klachten verminderen. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers en dienen alleen in bepaalde situaties te worden genomen. Dit medicijn is dan ook alleen verkrijgbaar na overleg met je huisarts.

Hooikoorts immunotherapie

In overleg met de huisarts kunnen mensen die ernstige hooikoorts klachten hebben een immunotherapie te ondergaan. Deze therapie duurt 3-4 jaar en bestaat uit het toedienen van allergenen. Tijdens deze therapie krijgt men dan steeds een hogere dosis allergenen toegediend, waardoor je in principe minder allergisch wordt en dus ook minder (vaak) klachten zult hebben. Het voordeel van deze therapie is dat er daadwerkelijk aan een blijvende oplossing wordt gewerkt. Nadeel is echter dat de therapie lang duurt en niet voor iedereen het gewenste resultaat oplevert.